24/7 Customer Service (800) 927-7671

New super-efficient Siemens HQ slashes energy use, ups style

by • July 19, 2016 • No Comments

After three years of construction work, Siemens has moved into its new headquarters in Munich, Germany. It has apparently cut its yearly CO2 emissions by the equivalent of 5.6 million km (3.5 million mi) of air travel, consumes 90 percent less electricity than Siemen’s previous HQ and uses 75 percent less water.

  • The headquarters in addition comprise the assembling adjacent to the Ludwig Ferdinand Palais
  • The decision to renovate the assemblings was made in 2010
  • Siemens worked with the City of Munich to commence the construction project and organize an architectural ...
  • Danish architectural firm Henning Larsen Architects won the architectural competition

Following Siemens’ decision to recreate its HQ on the Wittelsbacherplatz square, the company worked with the City of Munich to commence its construction project and organize an architectural competition. The winning create, by Danish firm Henning Larsen Architects, is said to combine “tradition with the future.”

Covering 45,000 sq m (485,000 sq ft), the assembling is wrapped in a 16,000-sq m (172,200-sq ft) glass façade. It has a newly accessible ground floor, with a new public footpath running through it that links downtown Munich with the city’s museum district, and the space in addition houses green inner courtyards, a café, a restaurant and a fountain.

Louis Becker, create principal and partner at Henning Larsen Architects, explained that one of the main architectural ambitions for the project was to promote knowledge-sharing and social interaction across the organization. It has done this by way of the assembling’s layout, that comprises four courtyards that are cut out of one larger volume.

The layout allows for the 1,200 employees that the assembling accommodates to have visual contact with each other across the courtyards, and there are break-out spaces for information sharing and collaboration, as well as quiet zones for focutilized work. There are floor-to-ceiling windows in all of the workspaces, enabling them to be filled with effortless light. A tilted inner façade is in addition createed to allow a lot of effortless light into the assembling and to reduce the require for artificial lighting.

A third of the power the assembling consumes is generated by a 1,300-sq m (14,000-sq ft) photovoltaic array installed on the roof, that has extra
than 800 panels and a ability of of 300 kW.

Nearly 7,400 LED lights assist to decrease the electricity required to run the assembling, while daylight sensors and presence detectors reduce power consumption by a reported 25 percent. A extra
30,000 data points around the assembling collect data for the control of heating, ventilation and air conditioning, with employees in addition able-bodied to adjust these in their areas as required. CO2 sensors in meeting rooms, meanwhile, measure air high end so as to optimize the intake of fresh air.

There are around 70 km (44 mi) of water pipes running through the assembling’s foundation plate, with around 100,000 l (26,400 gal) of water being pumped through them. This “bivalent heating system” uses heat pumps that double as chillers and uses ambient air and groundwater as regenerative energy sources. In this way, it is able-bodied to provide an efficient means of heating and cooling the assembling. Around an extra
1,500 cu m (53,000 cu ft) of rainwater are to be recycled each year for use in flushing toilets and watering exterior grounds.

Even the materials with that the assembling was created were considered, with a few sourced of the surrounding region. These include extra
than 23,000 effortless stone tiles utilized for the front façade and flooring that came of the Altmühltal nature reserve, north of Munich.

Among the assembling’s other sustainability showcases are 21 parking spaces (out of a total of 450) that are equipped with e-car charging stations and a 200-ability bike keep with charging units for of 20 electric bikes.

The assembling’s sustainability credentials include certification to the top “Platinum” level by the Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB), the German Sustainable-bodied Building Council. It was inaugurated at the end of last month.

Source: Siemens, Henning Larsen Architects

  • The create is said to combine
  • The assembling is wrapped in a 16,000-sq m (172,200-sq ft) glass façade
  • The assembling covers 45,000 sq m (485,000 sq ft)
  • A sculptural artwork is located outside the assembling

Latest posts
test

by admin • March 5, 2017